הכל על חול
קיץ, חם וים... כיף להיות על החוף, לאסוף צדפים ולבנות ארמונות. אבל כשחוזרים הביתה, וכל החול נדבק למושב באוטו, לשיער ולאוזניים, ואפילו חורק בשיניים.. זה כבר פחות כיף. ויש גם את החול בגן השעשועים ובגן הילדים. שהוא מהזן המיוחד. זה שלעולם לא נגמר. אם כל ילד מביא איתו הביתה, בנעליים, אפילו רק אחוז אחד מהכמות שהבן שלי הביא בכל יום.. אני לא מבינה איך החול בחצר של הגן שלו, לא נגמר תוך חודש!
אז מה יש בחול הזה, שכל כך מושך את הילדים? ולמה, למרות הסלידה שלנו, כדאי לתת להם לשחק בו?
כמה סיבות התפתחותית לדוגמה:
🙂 תחושתית - חשיפה למרקמים שונים (לא רק חול!), מלמדת את הילד הרבה על העולם, ותורמת להתפתחות מערכת המגע. הילד לומד לזהות מרקמים שונים, להבדיל ביניהם ולהבחין איזה מגע נעים לו ואיזה לא.
🙂 מוטורית - הליכה על חול, עם או בלי סנדלים, היא הליכה שונה מהליכה על משטח אחר. הילד לומד להפעיל כוח שונה על השרירים שלו ומפתח את מערכת שיווי המשקל, כאשר הוא מייצב את עצמו בתגובה להתנגדות החול לכפות הרגליים. משחק בחול, תורם גם להתפתחות המוטוריקה העדינה. הילד אוסף חול בכפות הידיים, מנקה ממנו את המקלות/אבנים/צדפים ומשתמש בכלים שונים.
🙂 קוגניטיבית - משחק בחול מפתח את החשיבה היצירתית ואת הדמיון של הילד. הילד מגיע אל משטח חלק ובעזרת כמה כלים ואולי קצת מים, יכול להפוך אותו למשהו אחר לגמרי. הילד יכול לבנות ולהרוס, להמציא ולשנות. הילד חוקר את החול ולומד דרכו מושגים מהטבע, מושגי שימור כמות (בהעברת חול מכלי אחד לאחר) ועוד..
אז בפעם הבאה כשהילד חוזר מצופה בחול.. תנסו לזכור שהוא לא סתם שיחק. גם אני אנסה לזכור את זה